VIEWZ 2022/3 | Zorgzame buurten

In een notendop

"Als we willen dat niemand uit de boot valt, dan moeten we de organisatie van zorg en welzijn aanpassen aan de noden die er zijn. Dat gebeurt nu nog veel te weinig."
Emily Verté - Prof. dr. geïntegreerde buurtzorg (VUB), algemeen coördinator van de Academie voor de Eerste Lijn

In dit themanummer van VIEWZ zoomen we in op ‘zorgzame buurten’. Een gebied dat bewoners zien als hun directe leefomgeving, waarmee ze een binding hebben, en waar mensen zich verbonden voelen. Een buurt die er is voor iedereen, met bijzondere aandacht voor kwetsbare mensen. Maar zoals bij alles, is het ook hier niet steeds zo simpel om het te vatten, te identificeren en te doen groeien: tientallen vragen kruisen het pad naar een zorgzame buurt. Waarom is het zo belangrijk? Welke middelen kan je krijgen en hoe werkt het? Welke plannen heeft de Vlaamse overheid? ... Wij bieden u in dit nummer antwoorden op deze en andere vragen.

Een boeiende inhoud? Eén van de vele troeven van VIEWZ.

Artikel in de kijker

VIEWZ 2022/1In dit themanummer zoomen we uitgebreid in op zorgzame buurten. Doorheen het nummer komen er diverse voorbeelden, personen en vraagstukken aan bod. Om te starten, laten we graag Emily Verté aan het woord. Zij is prof. dr. geïntegreerde buurtzorg aan de VUB, algemeen coördinator van de Academie voor de eerste Lijn en leidt het wetenschappelijk traject rond de Vlaamse oproep zorgzame buurten.

In gesprek met Emily Verté

VIEWZ 2022/3, dat is ook ...

Een zorgzame buurt is er voor iedereen

 

Isabelle Van Vreckem - Projectcoördinator Zorgzame Buurten, Departement Welzijn, Volksgezondheid en Gezin, Vlaamse overheid

Op 1 maart 2022 gingen 133 zorgzame buurtprojecten van start in Vlaanderen en Brussel. De komende twee jaar gaan buurtbewoners, lokale besturen, welzijns- en zorgorganisaties en andere partners er samen aan de slag om van hun buurt een zorgzame buurt te maken. Maar wat is een zorgzame buurt? Welke plannen heeft de Vlaamse overheid met zorgzame buurten? En waar vind ik informatie als ik zelf wil starten met een zorgzame buurt? Lees meer.

 

Buurten in Beveren

Jolien Mahieu - Coördinator dagbesteding & Luc Meeuw - Coördinator dagbesteding

Een plek waar mensen met en zonder handicap elkaar hartelijk ontmoeten, een duurzame buurtwinkel, aanspreekpunt voor dienstverlening en knooppunt voor mobiliteit: maak kennis met Dorpspunt in Beveren. Een proefproject dat uitgroeide tot rolmodel in het streven naar warme en zorgzame buurten. Lees meer.

 

Zorgzame buurten en lokale apothekers: een match?

Marie Van de Putte - Apotheker en coördinator Zorgzaam Leuven, Eva Rens - Projectmedewerker #CAVAsa & Hilde Deneyer - Algemeen directeur VAN

Een zorgzame buurt is een buurt waarin jong en oud samenleven, waar mensen zich goed en geborgen voelen, waar levenskwaliteit centraal staat, waar bewoners elkaar kennen en helpen, waar personen en gezinnen met grote en kleine ondersteuningsnoden ondersteuning krijgen en waar diensten en voorzieningen toegankelijk en beschikbaar zijn. Algemeen (en versneld door COVID-19) merken we dat meer en meer mensen wonen waar ze werken, werken waar ze sporten, gaan winkelen waar ze wonen en liefst van al zo gezond mogelijk leven en indien het zich aandient, ook liefst van al thuis uitzieken, tot en met sterven. Lees meer.

Nieuwsarchief