Veerkracht en weerbaarheid in West-Vlaamse WZC's

COVID-19 heeft onze maatschappij in zijn greep. We leveren dagelijks ongeziene inspanningen. Velen treden buiten hun comfortzone en passen activiteiten, vaardigheden toe waarvan ze niet wisten dat ze deze hadden. We stretchen sterk. Na het stretchen, dat op zich niet onbeperkt kan blijven duren is het belangrijk dat we kunnen terugveren. Dat we weer in een meer ontspannen toestand kunnen terecht komen, dat we kunnen recupereren van de stretch(oefening). Het stretchen heeft veel veerkracht gevraagd.

“ Ik doe nu dingen waarvan ik niet wist dat ik het kon”

Maar hoe is het nu gesteld met die veerkracht? BING Research ontwikkelde samen met Sonja Reckers – master in de gezondheidswetenschappen en expert in veerkracht, welzijn en wendbaarheid – de WEERBAARoMETER®, een onderzoeksinstrument dat peilt naar veerkracht en weerbaarheid.

Pilootonderzoek 2020
De resultaten van de WEERBAARoMETER 2020, een onderzoek naar weerbaarheid bij 860 leidinggevenden en medewerkers in 16 woonzorgcentra zijn er. 
Dit pilootonderzoek van BING Research i.s.m. Caritas West-Vlaanderen geeft de impact van de corona-pandemie weer op de weerbaarheid bij directies, leidinggevenden en medewerkers tussen de 1e en 2e golf van de corona-pandemie in 2020. 
Tijdens deze crisis en ook nu nog, heeft men immers allen het maximaal haalbare van hun mogelijkheden ingezet. Velen hebben ongeziene inspanningen geleverd, zijn buiten hun comfortzone getreden en hebben vaardigheden ontdekt waarvan ze niet wisten dat ze deze hadden. 
Hoe is die veerkracht nu? Wat zijn de bepalende factoren? Welke kenmerken hebben veerkrachtige teams? Wat ontbreekt er bij minder weerbare teams?  Welke verschillen zijn er tussen woonzorgcentra? Welke hefbomen zijn er om de weerbaarheid te verhogen? 
Ingrid Goovaerts van BING Research en Sonja Reckers schreven er een white paper over. Download hier de paper.


Gratis webinar 
Dit onderzoek wordt tevens toegelicht tijdens een gratis webinar “hoe versterk ik de veerkracht in mijn organisatie, voor directies, leidinggevenden en medewerkers? Sonja Reckers gaat dieper in op de bevindingen en hoe je ermee aan de slag kan in je team. Dit ongetwijfeld boeiende webinar gaat door op donderdag 25 februari 2021 van 19u tot 20u30. Meer info en inschrijving.


Vervolgonderzoek 2021
BING Research doet een vervolgonderzoek in 2021. Opnieuw meten de onderzoekers weerbaarheid bij leidinggevenden en medewerkers vanuit 4 dimensies: veerkracht, gevoel van optimisme, flexibiliteit en grenzen stellen. Ook ondersteuning en communicatie, subjectieve beleving bevraagt men. De onderzoekers willen nagaan hoe deze dimensies verder evolueren in 2021. Deelnemende voorzieningen krijgen hun eigen cijfers gepositioneerde. Ze zijn de basis van een actieplan om de weerbaarheid te verhogen bij de eigen teams. Info en inschrijven voor het onderzoek kan nog tot 1 april 2021. Meer info kan men bekomen bij mike.deschamps@bing-research.com of op 0495 16 78 85.

 

Deel deze update via LinkedIn
Deel deze update via Facebook
Deel deze update via Twitter
Deel deze update via e-mail

Al onze nieuwsberichten in uw mailbox?

Schrijf u in op onze gratis nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuwe regelgeving, relevante actualiteit, niet te missen opleidingen en studiedagen, ...