Sociale economie: de regierol van de lokale besturen onder de loep

De Vlaamse overheid stimuleert en ondersteunt de lokale besturen om een regierol op te nemen op het vlak van sociale economie. IDEA Consult evalueerde de invulling die de lokale besturen geven aan deze regierol en bundelde haar bevindingen in een evaluatierapport. 

Uitgangspunt hierbij waren volgende vragen:

- Hoe wordt de regierol in concreto ingevuld? Wat bepaalt het succes van de samenwerkingsverbanden?

- Worden de vooropgestelde doelstellingen uit het decreet gehaald?

- Hoe kan de Vlaamse overheid de regie en de samenwerkingsverbanden het best faciliteren?

 

Bevindingen

In het rapport wordt beschreven op welke manier de regierol sociale economie vandaag wordt ingevuld. Grosso modo passen de meeste regisseurs sociale economie in het model van de faciliterende regisseur. Dit is een eerder lichte vorm van regie, met weinig doorzettingsmacht en geen eigen script. 

De regisseurs hadden de grootste invloed naar de lokale besturen zelf toe. Ze zijn er in geslaagd om meer aandacht los te weken en een groter draagvlak te bewerken binnen de lokale besturen voor sociale economie. De besturen hebben meer aandacht voor de sociale economie in hun meerjarenplanning, ze hebben zich sterker als actor gemanifesteerd (LDE) en ze zijn actiever klant en afnemer geworden (aanbesteding van werken en diensten). 

Naar de toekomst toe worden drie mogelijke vormen van regie onderscheiden: het bestuur als partner van de sociale economie (bestuursregisseur), netwerkcoördinatie met het oog op maximale tewerkstellingkansen voor personen met een ernstige afstand tot de arbeidsmarkt (terreinregisseur) en afstemming van het lokaal beleid sociale economie/tewerkstelling met het beleid op andere bestuursniveaus en binnen andere sectoren (beleidsregisseur). De vraag op welke schaal we de regie in de toekomst organiseren, verschilt naargelang de vorm van regie.

Zoals de schaal waarop de regie wordt georganiseerd, kunnen ook de scenario’s voor regie worden gedifferentieerd binnen Vlaanderen. De organisatie van de regie sociale economie zou naargelang de aanwezige lokale capaciteit anders kunnen worden ingericht, of in groeitrajecten kunnen worden ingepast. Binnen het bestaande beleidskader en via het bestaande systeem van oproepen wordt dit de facto al op die manier neergezet. 

Regisseurs die op een ambitieuze manier hun regierol invullen, maken al snel de verbinding met andere initiatieven die zijn gericht op het toeleiden van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Voor hen maakt de regie sociale economie idealiter deel uit van een ruimere bovenlokale werkgelegenheidsregie.

 

Meer weten? Consulteer het gedetailleerde eindrapport.

 

Lees het boek 'Aan de slag het sociale economie - Handleiding voor begeesterde lokale besturen' van Mieke Frans, met een voorwoord van Hilde Crevits.

Deel deze update via LinkedIn
Deel deze update via Facebook
Deel deze update via Twitter
Deel deze update via e-mail

Al onze nieuwsberichten in uw mailbox?

Schrijf u in op onze gratis nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuwe regelgeving, relevante actualiteit, niet te missen opleidingen en studiedagen, ...