Vijftig jaar VOT - JEZ11 in beeld

Terug naar het overzicht
Datum: 09/05/2017
Auteur(s): Uitgeverij Vanden Broele

Op vrijdag 22 en zaterdag 23 september viert de Vereniging Ons Tehuis voor Zuid-West-Vlaanderen haar gouden jubileum. Vijftig jaar geleden werd deze organisatie boven de doopvont gehouden. De Vereniging Ons Tehuis (VOT) is een OCMW-vereniging van de OCMW's van Ieper, Kortrijk, Poperinge, Waregem en Wervik. De VOT is hoofdzakelijk actief binnen de sector van de bijzondere jeugdzorg en biedt een continuüm aan hulp- en dienstverleningsvormen aan. 

 

Ter gelegenheid van deze verjaardag verschijnt ook het boek "JEZ11 in beeld". JEZ11 is een deelorganisatie van de VOT en begeleidt tien meisjes tussen twaalf en achttien jaar met een ernstige, verontrustende opvoedingssituatie waarbij delictgedrag op de voorgrond treedt. Deze meisjes staan op het kruispunt tussen de kinder- en jeugdpsychiatrie en de bijzondere jeugdbijstand. Het boek vertelt het verhaal van JEZ11, dat begint in 2008 met de opstart van een proeftuin in Ieper. Hoe bouw je zo'n werking uit? Welke pedagogische concepten worden er gehanteerd? Hoe kijken meisjes, begeleiders, consulenten, psychologen en jeugdrechters naar JEZ11? Waar liep het soms mis en wat gaf juist energie om telkens weer door te gaan? "JEZ11 in beeld" leest alsof je zelf in de leefgroep en tussen de meisjes staat. De vele interviews, de levensechte fragmenten uit observatieverslagen, de tekeningen, de wetenschappelijke onderbouw en de treffende gedichten van de meisjes en Serge Devriendt nemen je mee doorheen een ongelooflijk leerrijk en boeiend traject.

Met bijdragen van Stefaan Van Mulders (administrateur-generaal Agentschap Jongerenwelzijn), Prof.dr. Bie Tremmery (forensisch kinder- en jeugdpsychiater), Dr. Lore Van Damme (postdoctoraal onderzoeker Ugent) en Prof.dr. Stijn Vandevelde (tenure track docent orthopedagogiek bij de vakgroep Orthopedagogiek Ugent).

 

JEZ11 in beeld

Auteur: Sofie Ducatteeuw e.a.

Uitgeverij Vanden Broele, 2017

ISBN 978 90 496 1600 7

 

Voor meer informatie over het programma op 22 september (studiedag met workshops voor professionelen, toespraak door minister Vandeurzen en voorstelling van het boek) en 23 september (groot publieksfeest), klik hier.